Soppa paprika potatis färs nöt
760 kalorier
Ingredineser
1 paprika grön
1 msk pure tomat
1 lök gul
1 klyfta vit lök
200 gram färs nöt 15% fett
4 potatis
Salt
Oregano
Curry
Peppar
Gör såhär
Skär lök, vitlök och potatis och riv paprikan. Bryn färsen i en stekpanna och tillsätt de skurna grönsakerna
och rotfrukten. Häll i vatten och buljongtärning. Tillsätt tomatpuré och krydda och låt koka i cirka 20
minuter. Servera !

Ingredineser
1 paprika grön
1 msk pure tomat
1 lök gul
1 klyfta vit lök
200 gram färs nöt 15% fett
4 potatis
Salt
Oregano
Curry
Peppar
Gör såhär
Skär lök, vitlök och potatis och riv paprikan. Bryn färsen i en stekpanna och tillsätt de skurna grönsakerna
och rotfrukten. Häll i vatten och buljongtärning. Tillsätt tomatpuré och krydda och låt koka i cirka 20
minuter. Servera !

Smoothie blåbär sirap
205 kalorier
Ingredienser
2 dl blåbär
2 dl yoghurt naturell 0.5% fett
1 msk sirap ljus
Gör såhär
Mixa blåbär yoghurt naturell 0.5% fett sirap ljus , lägg det i ett glas , lägg det i kylskåp servera !

Ingredienser
2 dl blåbär
2 dl yoghurt naturell 0.5% fett
1 msk sirap ljus
Gör såhär
Mixa blåbär yoghurt naturell 0.5% fett sirap ljus , lägg det i ett glas , lägg det i kylskåp servera !

Pannkaka
4 pannkakor 575 kalorier 144 kalorier/pannkaka
Ingredienser
1 dl vete mjöl
2 dl mjölk 0.5% fett
1 ägg
1 krm salt
Gör såhär
Blanda , stek pannkakor ! servera


Ingredienser
1 dl vete mjöl
2 dl mjölk 0.5% fett
1 ägg
1 krm salt
Gör såhär
Blanda , stek pannkakor ! servera

Blåbär kesella honung
320 kalorier Ingredienser
250 gram kesella 1% fett
2 dl blåbär
1 tsk vanilj socker
1 msk honung
Gör såhär
Mixa i en mixer


250 gram kesella 1% fett
2 dl blåbär
1 tsk vanilj socker
1 msk honung
Gör såhär
Mixa i en mixer
Paj jordgubb
1333 kalorier Ingredienser
1 1/2 dl vete mjöl
1 dl musli frukt Euro shopper
1 tsk bak pulver
1/2 dl strö socker
Salt
2 msk margarin flytande
4 msk yoghurt naturell 3% fett
1 1/2 dl visp vanilj 12% fett Milda
1 citron skal rivet fint
250 gram jordubbar
Gör såhär
1. Blanda vetemjöl, müsli, bakpulver, socker, salt, margarin och yoghurt till en deg.
2. Tryck ut degen i 4 smorda portionspajformar.
3. Om degen är kladdig – ta lite mjöl på handen.
4. Ställ pajskalen kallt i minst 30 minuter.
5. Grädda pajskalen i 225 grader i ca 10 minuter.
6. Låt dem svalna.
7. Vispa vaniljvispen och blanda den med citronskalet.
8. Bred ut vaniljvispen i pajskalen.
9. Dela jordgubbarna en gång och lägg dem ovanpå vaniljvispen.


1 1/2 dl vete mjöl
1 dl musli frukt Euro shopper
1 tsk bak pulver
1/2 dl strö socker
Salt
2 msk margarin flytande
4 msk yoghurt naturell 3% fett
1 1/2 dl visp vanilj 12% fett Milda
1 citron skal rivet fint
250 gram jordubbar
Gör såhär
1. Blanda vetemjöl, müsli, bakpulver, socker, salt, margarin och yoghurt till en deg.
2. Tryck ut degen i 4 smorda portionspajformar.
3. Om degen är kladdig – ta lite mjöl på handen.
4. Ställ pajskalen kallt i minst 30 minuter.
5. Grädda pajskalen i 225 grader i ca 10 minuter.
6. Låt dem svalna.
7. Vispa vaniljvispen och blanda den med citronskalet.
8. Bred ut vaniljvispen i pajskalen.
9. Dela jordgubbarna en gång och lägg dem ovanpå vaniljvispen.

Pannacotta jordgubb lime
Ingredienser 6 portioner 888 kalorier 148 kalorier/portion
5 dl mjölk grädde
6 dl jordgubbar
3 blad gelatin
1/2 dl strö socker
1 tsk vanilj socker
2 msk honung
1 lime
Gör såhär
Låt gelatinet ligga i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp gräddmjölk och socker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinet ur vattnet och lägg ner det i gräddmjölken. Rör i vaniljsocker och limeskal. Låt gräddmjölken svalna något. Fördela den i 6 små glas. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar. Skiva jordgubbarna. Blanda dem med honung, limeskal och -saft. Lägg jordgubbarna på pannacottan.

5 dl mjölk grädde
6 dl jordgubbar
3 blad gelatin
1/2 dl strö socker
1 tsk vanilj socker
2 msk honung
1 lime
Gör såhär
Låt gelatinet ligga i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp gräddmjölk och socker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinet ur vattnet och lägg ner det i gräddmjölken. Rör i vaniljsocker och limeskal. Låt gräddmjölken svalna något. Fördela den i 6 små glas. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar. Skiva jordgubbarna. Blanda dem med honung, limeskal och -saft. Lägg jordgubbarna på pannacottan.

Paj taco
Ingredienser 6 portioner 3359 kalorier 560 kalorier/portion
Skal paj
4 ägg
100 gram ost philadelphia
1 dl ost riven
1/2 dl visp grädde
1 msk fiber husk
Fyllning
400 gram färs nöt
3 dl ost riven
1/2 dl visp grädde
10 tomater cocktail
250 gram creme fraiche
100 gram sås taco
40 gram krydda taco
Gör såhär
Skal paj
4 ägg
100 gram ost philadelphia
1 dl ost riven
1/2 dl visp grädde
1 msk fiber husk
Fyllning
400 gram färs nöt
3 dl ost riven
1/2 dl visp grädde
10 tomater cocktail
250 gram creme fraiche
100 gram sås taco
40 gram krydda taco
Gör såhär
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en pajform med lite smör. Vispa ihop äggen men cream cheese,1 dl riven ost,1 msk fiberhusk och 0,5 dl grädde. Häll över i pajform och grädda ca 15 minuter. Stek färs med taco kryddan under tiden. Tag ut pajbotten och låt svalna i några minuter. Blanda créme fraiche med 0,5 dl grädde. Häll färsen på pajbotten och bred över créme fraiche röran. Halvera tomaterna och lägg dem på pajen. Strö över resten av osten och klicka över tacosåsen. Ställ in i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Servera en god sallad till.

Kladdkaka
Ingredienser 8 portioner 1410 kalorier 176 kalorier/portion
1 dl strö socker
1 dl sirap ljus
1 tsk vanilj socker
2 ägg
4 msk kakao
1 tsk salt
1 dl kesella 1% fett
1 dl vete mjöl
1 tsk smör
Gör såhär

1 dl strö socker
1 dl sirap ljus
1 tsk vanilj socker
2 ägg
4 msk kakao
1 tsk salt
1 dl kesella 1% fett
1 dl vete mjöl
1 tsk smör
Gör såhär
- Smörj och mjöla en rund form med löstagbar kant, sätt ugnen på 175 grader
- Rör ihop socker, sirap, ägg, kakao och salt, tillsätt sedan kesella och mjöl och rör ihop till en jämn smet.
- Fördela smeten i formen och grädda i 25 minuter.
- Pudra över lite florsocker och servera kakan med glass och färska bär

Ost muffin
Ingredienser 14 muffin ost 79 kalorier/muffin ost
5 ägg
250 gram kvarg 0.1% fett
1 dl mjöl grahams
1 tsk bak pulver
1 tsk salt
3 dl ost cheddar kvibille 32% fett riven 100 gram
1 tsk oregano
Gör såhär
Blanda ägg och kvarg, rör till en jämn smet. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vänd ner i äggsmeten. Rör i osten. Klicka ut smeten i muffinsformar (gärna silikonformar) ca 0,5 dl smet per form. Grädda i 225 grader mitt i ugnen i 18-20 minuter.


5 ägg
250 gram kvarg 0.1% fett
1 dl mjöl grahams
1 tsk bak pulver
1 tsk salt
3 dl ost cheddar kvibille 32% fett riven 100 gram
1 tsk oregano
Gör såhär
Blanda ägg och kvarg, rör till en jämn smet. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vänd ner i äggsmeten. Rör i osten. Klicka ut smeten i muffinsformar (gärna silikonformar) ca 0,5 dl smet per form. Grädda i 225 grader mitt i ugnen i 18-20 minuter.


Pizza ost skinka
Ingredienser 3 portioner
- 25 g jäst
- 2.5 dl fingervarmt vatten
- 0.5 tsk salt
- 19 g olja
- 300 g fullkornsvetemjöl
- 250 g krossade tomater
- 20 g tomatpuré
- 0.5 tsk salt
- 0.25 tsk svartpeppar
- 1 tsk hermesetas
- 160 g skivad tomat
- 104 g skivade champinjoner
- 54 g skuren rökt skinka
- 208 g riven hushållsost, 17%
Tillagning
- Blanda ut jästen i vattnet, häll i olja och salt och rör om.
- Blanda i mjölet, spara lite till utbakningen.
- Knåda ihop degen så att den släpper från bunken. Jäs 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Koka upp de krossade tomaterna. Krydda med tomatpuré, salt, peppar och hermesetas. Låt såsen koka ihop i 10 minuter. Rör om då och då.
- Kavla ut degen på en plåt och bre på tomatsåsen.
- Lägg på fyllningen och grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min.
Pan pizza
Ingredienser 3 portioner
100 gram champinjoner
150 gram ost mozzarella
2 tomater
8 oliver svarta ur kärnade
250 gram deg pizza (det finns ett recept deg pizza i kategori pizza)
1 tsk oliv olja
2 msk pure tomat
50 gram skinka rökt skivad
Blad basilika färska rivet (garnering)
Gör såhär
100 gram champinjoner
150 gram ost mozzarella
2 tomater
8 oliver svarta ur kärnade
250 gram deg pizza (det finns ett recept deg pizza i kategori pizza)
1 tsk oliv olja
2 msk pure tomat
50 gram skinka rökt skivad
Blad basilika färska rivet (garnering)
Gör såhär
- Sätt ugnen på grill. Torka svampen med hushållspapper och skiva den tunt. Låt mozzarellan rinna av och skär den i skivor. Skiva tomaterna och dela oliverna på hälften. Kavla ut degen till en teflonpannas storlek. Värm pannan på svag värme 2–3 min. Tillsätt oljan.
- Bred ut tomatpurén jämnt över pizzabottnen. Fördela övriga ingredienser jämnt över pizzan.
- Låt pizzan försiktigt glida ner i stekpannan och stek den 2 min. Flytta därefter över pizzan till ugnen och grilla den 3–4 min eller tills den är gyllenbrun. Dekorera med basilikablad vid serveringen.
Deg pizza
Ingredienser 3 portioner
25 gram jäst
1/2 tsk salt
3 dl vete mjöl
Gör såhär
25 gram jäst
1/2 tsk salt
3 dl vete mjöl
Gör såhär
- Blanda 1 dl ljummet vatten med 25 g jäst och 1/2 tsk salt i en skål.
- Tillsätt 3 dl vetemjöl och knåda ihop det hela till en deg.
- Låt jäsa 30 min under en handduk.
- Kavla ut degen till önskad storlek och låt den jäsa ytterligare 30 min.
Pasta färs nöt parmesan
Ingredienser 3 portioner
400 gram färs nöt 10% fett
1 lök gul
2 klyftor vit lök
1 msk olja oliv
1/2 dl vatten
1 tsk salt
2 krm svart peppar mald
250 gram körsbär tomater
2 msk oregano färsk hackad fint
300 gram pasta
1 dl ost parmesan riven
Gör såhär
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs färsen på hög värme ca 3 min. Sänk värmen något och blanda ner lök och vitlök. Stek ytterligare ca 2 min.
2. Tillsätt vatten, salt och peppar och låt röran småputtra ca 2 min. Halvera tomaterna och blanda ner dem samt oregano strax före servering.
3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och servera med köttfärsröran. Strö över hyvlad parmesan och oregano.

694 kalorier/portion
400 gram färs nöt 10% fett
1 lök gul
2 klyftor vit lök
1 msk olja oliv
1/2 dl vatten
1 tsk salt
2 krm svart peppar mald
250 gram körsbär tomater
2 msk oregano färsk hackad fint
300 gram pasta
1 dl ost parmesan riven
Gör såhär
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs färsen på hög värme ca 3 min. Sänk värmen något och blanda ner lök och vitlök. Stek ytterligare ca 2 min.
2. Tillsätt vatten, salt och peppar och låt röran småputtra ca 2 min. Halvera tomaterna och blanda ner dem samt oregano strax före servering.
3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och servera med köttfärsröran. Strö över hyvlad parmesan och oregano.

694 kalorier/portion
Pizza paprika färs nöt
Ingredienser 3 portioner 1117 kalorier/portion
Deg pizza (515 kalorier/portion)
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk oliv olja
1/2 tsk salt
6 dl vete mjöl
Fyllning
400 gram färs nöt 10% fett
2 tsk oliv olja
1 lök röd
1 tsk salt
2 krm svart peppar mald
1/2 paprika grön
1/2 paprika röd
Tomat sås (finns recept i kategori såser/röror)
200 gram ost mozzarella riven arla
Gör såhär
Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i ljummet vatten. Tillsätt olja och salt och blanda ner mjölet lite i taget till en smidig deg. Arbeta degen ca 10 min. Pudra över lite mjöl och låt den jäsa under bakduk ca 30 min.
2. Stek färsen på hög värme i olja i en stekpanna ca 2 min. Skala och finhacka löken och lägg hälften i färsen. Stek ytterligare ca 2 min. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan. Ansa och finhacka paprikorna.
3. Sätt ugnen på 250° och hetta samtidigt upp en plåt. Ta upp degen på en mjölad arbetbänk. Dela den i fyra delar och kavla ut varje del till en rundel. Lägg dem på bakplåtspapper.
4. Bre på tomatsås. Fördela köttfärs, paprika och lök över pizzorna. Toppa med riven ost.
5. Ta ut den heta plåten ur ugnen och dra över 1 eller 2 pizzor i taget till den. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Deg pizza (515 kalorier/portion)
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk oliv olja
1/2 tsk salt
6 dl vete mjöl
Fyllning
400 gram färs nöt 10% fett
2 tsk oliv olja
1 lök röd
1 tsk salt
2 krm svart peppar mald
1/2 paprika grön
1/2 paprika röd
Tomat sås (finns recept i kategori såser/röror)
200 gram ost mozzarella riven arla
Gör såhär
Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i ljummet vatten. Tillsätt olja och salt och blanda ner mjölet lite i taget till en smidig deg. Arbeta degen ca 10 min. Pudra över lite mjöl och låt den jäsa under bakduk ca 30 min.
2. Stek färsen på hög värme i olja i en stekpanna ca 2 min. Skala och finhacka löken och lägg hälften i färsen. Stek ytterligare ca 2 min. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan. Ansa och finhacka paprikorna.
3. Sätt ugnen på 250° och hetta samtidigt upp en plåt. Ta upp degen på en mjölad arbetbänk. Dela den i fyra delar och kavla ut varje del till en rundel. Lägg dem på bakplåtspapper.
4. Bre på tomatsås. Fördela köttfärs, paprika och lök över pizzorna. Toppa med riven ost.
5. Ta ut den heta plåten ur ugnen och dra över 1 eller 2 pizzor i taget till den. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Pannkaka
Ingredienser 4 portioner
12 ägg
6 dl pofiber
100 gram smör
9 dl visp grädde eller 9 dl mjölk 0.5% fett
10 gram sötning (eventuellt 1 dl hermesetas)
6 tsk vanilj socker
Gör såhär
Vispa ihop ägg pofiber och mjölk.
Häll i hermesetas och vaniljsocker.
Låt svälla några minuter.
Stek i mycket smör, det bästa är om man gör dem rätt så trocka, för smeten är rätt pösig (jag hade 2 soppslevar smet/ pannkaka)
Låt dem steka lite längre än vanliga pannkakor, och låt temperaturen vara lite lägre så det blir klara rakt igenom utan att bli brända.
De är rätt svåra att vända, så prova med 2 stekspadar eller med hjälp av tallrik att hälla över pannkakan i vid vändning.
12 ägg
6 dl pofiber
100 gram smör
9 dl visp grädde eller 9 dl mjölk 0.5% fett
10 gram sötning (eventuellt 1 dl hermesetas)
6 tsk vanilj socker
Gör såhär
Vispa ihop ägg pofiber och mjölk.
Häll i hermesetas och vaniljsocker.
Låt svälla några minuter.
Stek i mycket smör, det bästa är om man gör dem rätt så trocka, för smeten är rätt pösig (jag hade 2 soppslevar smet/ pannkaka)
Låt dem steka lite längre än vanliga pannkakor, och låt temperaturen vara lite lägre så det blir klara rakt igenom utan att bli brända.
De är rätt svåra att vända, så prova med 2 stekspadar eller med hjälp av tallrik att hälla över pannkakan i vid vändning.

Glass jordgubb
Ingredienser
300 gram jordgubbar
3 dl grädde visp
3 ägg
ev. sötning
1/2 tsk vanilj pulver
Gör såhär
Vispa ägg, ev sötning och vanilj fluffigt, Blanda ner grädden och bären lätt mosade eller i bitar.
Glassmaskin: ställ burken som sedan ska förvara glassen i frysen, se till att allt är kallt, ställ portionsskålarna i kylen.
Häll sedan smeten i glassmaskinen och rör i ca 15-20 minuter. Servera i kalla skålar.
Eller ställ in glassen i frysen i och ta fram och rör runt varje halvtimma. Låt frysa i minst 4 timmar.

300 gram jordgubbar
3 dl grädde visp
3 ägg
ev. sötning
1/2 tsk vanilj pulver
Gör såhär
Vispa ägg, ev sötning och vanilj fluffigt, Blanda ner grädden och bären lätt mosade eller i bitar.
Glassmaskin: ställ burken som sedan ska förvara glassen i frysen, se till att allt är kallt, ställ portionsskålarna i kylen.
Häll sedan smeten i glassmaskinen och rör i ca 15-20 minuter. Servera i kalla skålar.
Eller ställ in glassen i frysen i och ta fram och rör runt varje halvtimma. Låt frysa i minst 4 timmar.

Gratäng färs nöt
Ingredienser
ca 600g nötfärs
1 gul lök
ett knippe färsk gräslök och oregano
purjolök
2 vitlöksklyftor
500g champinjoner
4dl creme fraiche
5 dl vispgrädde
250 g broccoli
1,5 tärning mörk oxbuljong
salt, svart peppar, efter tycke och smak.
Riven ost
Gör så här
Slå på ugnen på 250 grader.
Hacka lök och bryn lök och färs.
Hacka i champinjoner, vitlök, purjolök, gräslök, oregano och fräs runt lite i pannan.
Häll på creme fraiche och grädde. Ha i buljong och salta och peppra efter smak.
Förväll broccolin i småbuketter i saltat vatten.
Smöra en ugnsform och häll i broccolin och färsröran och strö över riven ost. Låt gratängen stå tills osten fått fin färg (ca 15-20 min)
Servera med lite röda paprika stavar

ca 600g nötfärs
1 gul lök
ett knippe färsk gräslök och oregano
purjolök
2 vitlöksklyftor
500g champinjoner
4dl creme fraiche
5 dl vispgrädde
250 g broccoli
1,5 tärning mörk oxbuljong
salt, svart peppar, efter tycke och smak.
Riven ost
Gör så här
Slå på ugnen på 250 grader.
Hacka lök och bryn lök och färs.
Hacka i champinjoner, vitlök, purjolök, gräslök, oregano och fräs runt lite i pannan.
Häll på creme fraiche och grädde. Ha i buljong och salta och peppra efter smak.
Förväll broccolin i småbuketter i saltat vatten.
Smöra en ugnsform och häll i broccolin och färsröran och strö över riven ost. Låt gratängen stå tills osten fått fin färg (ca 15-20 min)
Servera med lite röda paprika stavar

Lasagne
Ingredienser 6 portioner
500 g köttfärs
1 gul lök
1 frp passerade tomater
3 dl grädde
1 tsk hoisin sauce
salt o peppar
evt. lite chilisås om man vill
chiliflakes efter smak
oregano valfri mängd, passar bra i hop med svampen
6/7 stora färska champinioner
Valfri Ost (hyvlad eller riven)
Gör så såhär
Bryn köttfärs och lök
Tillsätt tomatsås, kryddor,hoisin/chili sås och grädde
Skär champinionerna i skivor
Hyvla eller riv ost
Varva sås,svamp och ost som vid vanlig lasagntillverkning.Gräddas i ugn 200-225 grader
tills det bubblar runt om och osten på toppen har fått fin färg, ca 25-30 minuter
Servera med kokt broccoli eller bara vanlig grönsallad!

500 g köttfärs
1 gul lök
1 frp passerade tomater
3 dl grädde
1 tsk hoisin sauce
salt o peppar
evt. lite chilisås om man vill
chiliflakes efter smak
oregano valfri mängd, passar bra i hop med svampen
6/7 stora färska champinioner
Valfri Ost (hyvlad eller riven)
Gör så såhär
Bryn köttfärs och lök
Tillsätt tomatsås, kryddor,hoisin/chili sås och grädde
Skär champinionerna i skivor
Hyvla eller riv ost
Varva sås,svamp och ost som vid vanlig lasagntillverkning.Gräddas i ugn 200-225 grader
tills det bubblar runt om och osten på toppen har fått fin färg, ca 25-30 minuter
Servera med kokt broccoli eller bara vanlig grönsallad!

Mascarpone cream
Ingredienser
200g Mascarponeost (40% fett)
1 dl Vispgrädde
1 ägg
1 gelantinblad
sötning efter behov
bär(hallon, blåbär, björnbär eller likande)
Gör såhär
- Blanda ost, ägg och grädde i en skål och vispa ordentligt. Fixa gelentinen enligt förpackningsinstruktioner och blanda ner i smeten.
- Häll upp i glas, Blir ungefär 2 dl per person.
- Ställ i kyl om du har tid eller frys om du har bråttom.
vid servering:
- Koka upp 1 dl vatten och lägg ner bären. Söta om du vill.
- Servera mascarponecream med bären.
PS. Passa dig att hälla jättevarma bär i ett fryst glas.

200g Mascarponeost (40% fett)
1 dl Vispgrädde
1 ägg
1 gelantinblad
sötning efter behov
bär(hallon, blåbär, björnbär eller likande)
Gör såhär
- Blanda ost, ägg och grädde i en skål och vispa ordentligt. Fixa gelentinen enligt förpackningsinstruktioner och blanda ner i smeten.
- Häll upp i glas, Blir ungefär 2 dl per person.
- Ställ i kyl om du har tid eller frys om du har bråttom.
vid servering:
- Koka upp 1 dl vatten och lägg ner bären. Söta om du vill.
- Servera mascarponecream med bären.
PS. Passa dig att hälla jättevarma bär i ett fryst glas.

Kyckling sambal
Ingredienser 4 portioner
4 fileer kyckling
Smör
1 msk sambal oelek
2 msk oregano torkad
1 msk honung
3 msk olja oliv
20 oliver svart
15 tomater körsbär
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smörj en ungsfast form med lite smör och lägg i kycklingfiléerna.
3. Blanda sambal sambal oelek, torkad oregano, flytande honung och olivolja. Bred ut sambalpastan på kycklingfiléerna.
4. Sätt in kycklingfiléerna i i ugnen och grädda i 5 minuter.
5. Ta ut kycklingen. Strö på oliver och körsbärstomater. Grädda i ytterligare 10 minuter. Kontrollera så att kycklingen är genomstekt.
6. Servera sambalkycklingen med kokt ris.

4 fileer kyckling
Smör
1 msk sambal oelek
2 msk oregano torkad
1 msk honung
3 msk olja oliv
20 oliver svart
15 tomater körsbär
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smörj en ungsfast form med lite smör och lägg i kycklingfiléerna.
3. Blanda sambal sambal oelek, torkad oregano, flytande honung och olivolja. Bred ut sambalpastan på kycklingfiléerna.
4. Sätt in kycklingfiléerna i i ugnen och grädda i 5 minuter.
5. Ta ut kycklingen. Strö på oliver och körsbärstomater. Grädda i ytterligare 10 minuter. Kontrollera så att kycklingen är genomstekt.
6. Servera sambalkycklingen med kokt ris.

Soppa räkor broccoli
Ingredienser 4 portioner
1 paket soppa thai spicy kelda
150 gram grönsaker blandade frysta
500 gram räkor oskalade
Gör såhär
1. Värm soppan och skala räkorna.
2. Koka grönsakerna enligt anvisningar på förpackningen.
3. Blanda i grönsaker och räkor i soppan.
4. Servera med nygräddat bröd.

1 paket soppa thai spicy kelda
150 gram grönsaker blandade frysta
500 gram räkor oskalade
Gör såhär
1. Värm soppan och skala räkorna.
2. Koka grönsakerna enligt anvisningar på förpackningen.
3. Blanda i grönsaker och räkor i soppan.
4. Servera med nygräddat bröd.

Sås söt sur
Ingredienser
2 dl juice ananas
1/2 dl vinäger cider äppel
1 1/2 msk strö socker
2 ingefära färsk hackad
1 1/2 dl buljong höns
1 1/2 msk rot arrow
Vatten kallt
Gör såhär
1. Koka upp ananasjuice, äppelcidervinäger, socker och ingefära med hönsbuljongen.
2. Rör ut arrowroten med lite kallt vatten och tillsätt till såsen.
3. Låt såsen få ett uppkok så att den tjocknar.

2 dl juice ananas
1/2 dl vinäger cider äppel
1 1/2 msk strö socker
2 ingefära färsk hackad
1 1/2 dl buljong höns
1 1/2 msk rot arrow
Vatten kallt
Gör såhär
1. Koka upp ananasjuice, äppelcidervinäger, socker och ingefära med hönsbuljongen.
2. Rör ut arrowroten med lite kallt vatten och tillsätt till såsen.
3. Låt såsen få ett uppkok så att den tjocknar.

Pasta sambal
Ingredienser 4 portioner
400 gram pasta
600 gram skinka rökt
3 klyftor vit lök
1 lök röd
1 msk smör
3 dl grädde visp
1 msk fond kalv koncentrerad
2 tsk sambal oelek
2 tsk soja
Gör såhär
1. Skär köttet i strimlor.
2. Skala och hacka vitlöken och skala och skiva rödlöken.
3. Koka pastan.
4. Bryn det strimlade köttet i smör i en het stekpanna. Lägg över i en gryta.
5. Fräs vitlök och rödlök och lägg över i grytan.
6. Tillsätt vispgrädde, fond, sambal oelek och soja. Låt koka i några minuter.
7. Servera köttsåsen med pastan och valfria grönsaker.

400 gram pasta
600 gram skinka rökt
3 klyftor vit lök
1 lök röd
1 msk smör
3 dl grädde visp
1 msk fond kalv koncentrerad
2 tsk sambal oelek
2 tsk soja
Gör såhär
1. Skär köttet i strimlor.
2. Skala och hacka vitlöken och skala och skiva rödlöken.
3. Koka pastan.
4. Bryn det strimlade köttet i smör i en het stekpanna. Lägg över i en gryta.
5. Fräs vitlök och rödlök och lägg över i grytan.
6. Tillsätt vispgrädde, fond, sambal oelek och soja. Låt koka i några minuter.
7. Servera köttsåsen med pastan och valfria grönsaker.

Enchilada
Ingredienser 4 portioner
500 gram färs nöt
1 msk olja raps
1 påse mix kydda taco
1 1/2 dl vatten
2 tomater
1 lök röd
150 gram majs
8 bröd tortilla
2 dl ost lagrad riven
Salsa chunky
Servering
2 dl fil grädd
Salsa chunky
Gör såhär
1. Bryn köttfärsen i oljan i en stekpanna.
2. Tillsätt tacokryddor och vatten.
3. Låt puttra tills nästan all vätska kokat in.
4. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Skölj och tärna tomaterna.
6. Skala och finhacka löken.
7. Låt majsen rinna av.
8. Blanda färsen med tomater, lök och majs.
9. Fyll tortillabröden med röran och rulla ihop. Lägg i en ungsfast form.
10. Bred på lite chunky salsa och strö över osten.
11. Gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter.
12. Servera enchiladasen med chunky salsa och kall gräddfil.

500 gram färs nöt
1 msk olja raps
1 påse mix kydda taco
1 1/2 dl vatten
2 tomater
1 lök röd
150 gram majs
8 bröd tortilla
2 dl ost lagrad riven
Salsa chunky
Servering
2 dl fil grädd
Salsa chunky
Gör såhär
1. Bryn köttfärsen i oljan i en stekpanna.
2. Tillsätt tacokryddor och vatten.
3. Låt puttra tills nästan all vätska kokat in.
4. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Skölj och tärna tomaterna.
6. Skala och finhacka löken.
7. Låt majsen rinna av.
8. Blanda färsen med tomater, lök och majs.
9. Fyll tortillabröden med röran och rulla ihop. Lägg i en ungsfast form.
10. Bred på lite chunky salsa och strö över osten.
11. Gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter.
12. Servera enchiladasen med chunky salsa och kall gräddfil.

Paj taco
Ingredienser 4 portioner
1 deg paj
600 gram färs nöt
1 lök gul
Smör
1 dl vatten
1 påse mix spice taco explosion santa maria
2 tomater skivade
1/2 dl jalapeno röd
Topping
2 dl mini fraiche
2 dl ost riven
1 påse topping ranch style taco santa maria
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tryck ut degen i en pajform med höga kanter och löstagbar botten.
3. Förgrädda pajdegen i 10-15 minuter.
4. Skala och hacka löken.
5. Bryn köttfärsen och löken i smör.
6. Tillsätt vatten och Explosion Taco Spice Mix.
7. Koka så att köttfärsen blir nästan torr.
8. Lägg allt i pajskalet.
9. Lägg tomatskivor och jalapeño över köttfärsen.
10. Blanda ingredienserna till toppingen och bred ut ovanpå pajen.
11. Grädda 15-20 minuter tills ytan fått vacker färg.
12. Servera med grönsaker.

1 deg paj
600 gram färs nöt
1 lök gul
Smör
1 dl vatten
1 påse mix spice taco explosion santa maria
2 tomater skivade
1/2 dl jalapeno röd
Topping
2 dl mini fraiche
2 dl ost riven
1 påse topping ranch style taco santa maria
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tryck ut degen i en pajform med höga kanter och löstagbar botten.
3. Förgrädda pajdegen i 10-15 minuter.
4. Skala och hacka löken.
5. Bryn köttfärsen och löken i smör.
6. Tillsätt vatten och Explosion Taco Spice Mix.
7. Koka så att köttfärsen blir nästan torr.
8. Lägg allt i pajskalet.
9. Lägg tomatskivor och jalapeño över köttfärsen.
10. Blanda ingredienserna till toppingen och bred ut ovanpå pajen.
11. Grädda 15-20 minuter tills ytan fått vacker färg.
12. Servera med grönsaker.

Pizza taco
Ingredienser 4 portioner
Deg pizza 25 gram jäst
2 dl vatten 37 grader
2 msk olja oliv
1 tsk salt
1 dl mjöl majs
5 dl mjöl vete
Fyllning
400 gram färs nöt
1 påse krydda taco
Vatten kallt
4 msk salsa taco
2 dl ost riven
Fil grädd
Gör såhär
1. Smula jästen och tillsätt vattnet.
2. Rör tills jästen löst sig.
3. Blanda ingredienserna till degen och arbeta ihop till en smidig deg.
4. Låt jäsa i minst 30 minuter.
5. Stek köttfärsen och krydda med tacokryddan enligt anvisningar på förpackningen. Låt svalna lite.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Kavla ut degen så den täcker en plåt. Lägg den på en smord plåt.
8. Bred ut tacosåsen.
9. Fördela köttfärsen jämt över pizzan.
10. Strö äver den rivna osten.
11. Grädda mitt i ugnen i c:a 10 minuter.
12. Toppa med klickar av gräddfil och servera.

Deg pizza 25 gram jäst
2 dl vatten 37 grader
2 msk olja oliv
1 tsk salt
1 dl mjöl majs
5 dl mjöl vete
Fyllning
400 gram färs nöt
1 påse krydda taco
Vatten kallt
4 msk salsa taco
2 dl ost riven
Fil grädd
Gör såhär
1. Smula jästen och tillsätt vattnet.
2. Rör tills jästen löst sig.
3. Blanda ingredienserna till degen och arbeta ihop till en smidig deg.
4. Låt jäsa i minst 30 minuter.
5. Stek köttfärsen och krydda med tacokryddan enligt anvisningar på förpackningen. Låt svalna lite.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Kavla ut degen så den täcker en plåt. Lägg den på en smord plåt.
8. Bred ut tacosåsen.
9. Fördela köttfärsen jämt över pizzan.
10. Strö äver den rivna osten.
11. Grädda mitt i ugnen i c:a 10 minuter.
12. Toppa med klickar av gräddfil och servera.

Fajita
Ingredienser 4 portioner
500 gram färs nöt
1 påse mix spice fajita sizzling fusion red tex mex santa maria
Smör
1 paket bröd tortilla
Pico de gallo
1/2 dl jalapeno grön hackad fint
5 tomater ur kärnade hackade fint
1 lök gul hackad fint
1/2 kruka koriander färsk
1/2 lime saft färsk pressad
1 krm salt
Guacamole
2 avokade mosade
1 påse mix guacamole
Gör såhär
1. Stek nötfärsen i matfett, häll sedan på Fajita Marinad.
2. Blanda samtliga ingredienser till Pico de Gallon.
3. Rör ihop guacamolen.
4. Servera köttet med varma tortillas, Pico de Gallo och guacamole.
5. Strö över färsk Koriander.

500 gram färs nöt
1 påse mix spice fajita sizzling fusion red tex mex santa maria
Smör
1 paket bröd tortilla
Pico de gallo
1/2 dl jalapeno grön hackad fint
5 tomater ur kärnade hackade fint
1 lök gul hackad fint
1/2 kruka koriander färsk
1/2 lime saft färsk pressad
1 krm salt
Guacamole
2 avokade mosade
1 påse mix guacamole
Gör såhär
1. Stek nötfärsen i matfett, häll sedan på Fajita Marinad.
2. Blanda samtliga ingredienser till Pico de Gallon.
3. Rör ihop guacamolen.
4. Servera köttet med varma tortillas, Pico de Gallo och guacamole.
5. Strö över färsk Koriander.

Våffla
Ingredienser 7 portioner
100 gram smör
6 dl mjölk 0.5% fett
1 tsk bak pulver
4 1/2 dl vete mjöl
Gör såhär
1. Smält smöret i en mindre kastrull och låt det svalna.
2. Rör ihop mjölet, bakpulvret och hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och det smälta smöret. Rör om ordentligt.
3. Hetta upp våffeljärnet och smörj det med smör.
4. Häll i ca 1 deciliter smet och grädda gyllenbruna våfflor.
5. Lägg de nygräddade våfflorna på ett galler (så håller de sig frasiga längre).
6. Servera med vispad grädde och sylt.

100 gram smör
6 dl mjölk 0.5% fett
1 tsk bak pulver
4 1/2 dl vete mjöl
Gör såhär
1. Smält smöret i en mindre kastrull och låt det svalna.
2. Rör ihop mjölet, bakpulvret och hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och det smälta smöret. Rör om ordentligt.
3. Hetta upp våffeljärnet och smörj det med smör.
4. Häll i ca 1 deciliter smet och grädda gyllenbruna våfflor.
5. Lägg de nygräddade våfflorna på ett galler (så håller de sig frasiga längre).
6. Servera med vispad grädde och sylt.

Sås bearnaise 2
Ingredienser
2 dl mini fraiche
1 tsk dragon torkad
1 msk vinäger vin vit
1 msk lök gul riven
3 msk persilja hackad
1/2 tsk salt
1/2 tsk honung
1 krm vit peppar
Gör såhär
# Blanda ihop alla ingredienser.
# Låt gärna såsen stå dra en stund i kylskåpet innan servering

2 dl mini fraiche
1 tsk dragon torkad
1 msk vinäger vin vit
1 msk lök gul riven
3 msk persilja hackad
1/2 tsk salt
1/2 tsk honung
1 krm vit peppar
Gör såhär
# Blanda ihop alla ingredienser.
# Låt gärna såsen stå dra en stund i kylskåpet innan servering

Sås hallon
Ingredienser 2 dl sås hallon
0.8 dl vatten
1/2 dl strö socker
150 gram hallon färska
Gör såhär
1. Koka upp vattnet och sockret till en sockerlag.
2. Kyl sockerlagen i iskallt vattenbad.
3. Mixa hallonen och passera dem genom en fin sil.
4. Blanda sockerlag och hallon.

0.8 dl vatten
1/2 dl strö socker
150 gram hallon färska
Gör såhär
1. Koka upp vattnet och sockret till en sockerlag.
2. Kyl sockerlagen i iskallt vattenbad.
3. Mixa hallonen och passera dem genom en fin sil.
4. Blanda sockerlag och hallon.

Pommes frites
Ingredienser 4 portioner
8 potatis fast
1 tsk salt
Olja raps
Gör såhär
# Låt potatisen rinna av ordentligt innan friteringen, torka gärna av den med handduk.
# Häll i olja i en kastrull så att det når c:a 7 cm upp i kastrullen. Hetta upp till 175 grader. Testa att fritera en brödbit för att se hur varm oljan är.
# Fritera potatisen i två omgångar, några minuter åt gången. Använd en hålslev för att fånga upp den.
# Låt rinna av på hushållspapper.

8 potatis fast
1 tsk salt
Olja raps
Gör såhär
# Låt potatisen rinna av ordentligt innan friteringen, torka gärna av den med handduk.
# Häll i olja i en kastrull så att det når c:a 7 cm upp i kastrullen. Hetta upp till 175 grader. Testa att fritera en brödbit för att se hur varm oljan är.
# Fritera potatisen i två omgångar, några minuter åt gången. Använd en hålslev för att fånga upp den.
# Låt rinna av på hushållspapper.

Sås bearnaise
Ingredienser
1 lök schalotten
1 msk smör
2 tsk dragon torkad
1 msk vinäger vin vit
2 msk vatten
3 krm vit peppar mald
1/2 tsk salt fin
2 dl mini fraiche
Gör såhär
1. Finhacka schalottenlöken.
2. Hetta upp smöret i en kastrull och stek schalottenlöken någon minut.
3. Tillsätt torkad dragon, vitvinsvinäger, vatten och vitpeppar i kastrullen.
4. Koka på svag värme tills vätskan nästan kokat in.
5. Tillsätt salt och crème fraiche.
6. Låt koka upp och servera varm.

1 lök schalotten
1 msk smör
2 tsk dragon torkad
1 msk vinäger vin vit
2 msk vatten
3 krm vit peppar mald
1/2 tsk salt fin
2 dl mini fraiche
Gör såhär
1. Finhacka schalottenlöken.
2. Hetta upp smöret i en kastrull och stek schalottenlöken någon minut.
3. Tillsätt torkad dragon, vitvinsvinäger, vatten och vitpeppar i kastrullen.
4. Koka på svag värme tills vätskan nästan kokat in.
5. Tillsätt salt och crème fraiche.
6. Låt koka upp och servera varm.

Pannkaka
Ingredienser 4 portioner
2 1/2 dl vete mjöl
2 tsk bak pulver
1/2 tsk salt
2 msk strö socker
2 1/2 dl mjölk 0.5% fett
1 ägg
2 msk smör
Gör såhär
1. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
2. Smält smör och blanda med ägget och mjölken. Blanda i de torra ingredienserna och vispa lätt.
3. Stek pannkakorna i smör.
4. Servera med smält smör och lönnsirap.

2 1/2 dl vete mjöl
2 tsk bak pulver
1/2 tsk salt
2 msk strö socker
2 1/2 dl mjölk 0.5% fett
1 ägg
2 msk smör
Gör såhär
1. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
2. Smält smör och blanda med ägget och mjölken. Blanda i de torra ingredienserna och vispa lätt.
3. Stek pannkakorna i smör.
4. Servera med smält smör och lönnsirap.

Dressing hamburger
Ingredienser 6 portioner
1 1/2 dl mini fraiche
1/2 dl majonnäs
1/2 dl ketchup
1/2 dl gurka boston
1 lök röd hackad fint
2 tsk pulver chili
3 krm svart peppar malen
1 krm cayenne peppar
Salt
Gör såhär
1. Rör ihop alla ingredienser smaka av med salt.
2. Ställ kallt i väntan på servering.

1 1/2 dl mini fraiche
1/2 dl majonnäs
1/2 dl ketchup
1/2 dl gurka boston
1 lök röd hackad fint
2 tsk pulver chili
3 krm svart peppar malen
1 krm cayenne peppar
Salt
Gör såhär
1. Rör ihop alla ingredienser smaka av med salt.
2. Ställ kallt i väntan på servering.

Plättar
Ingredienser 6 portioner
2 1/2 dl mjölk 0.5% fett
2 msk smör
Gör såhär
1. Blanda mjöl, bakpulver, salt och honung.
2. Tillsätt ägget och hälften av mjölken.
3. Vispa ordentligt och späd sedan med resten av mjölken.
4. Stek i smör i en plättlägg.

2 1/2 dl mjölk 0.5% fett
2 msk smör
Gör såhär
1. Blanda mjöl, bakpulver, salt och honung.
2. Tillsätt ägget och hälften av mjölken.
3. Vispa ordentligt och späd sedan med resten av mjölken.
4. Stek i smör i en plättlägg.

Smoothie mango
Ingredienser 2 portioner
225 gram mango i bitar fryst
4 dl yoghurt
Gör såhär
1. Tina mangon lätt.
2. Lägga mangobitarna i en matberedare och kör någon minut tills all mango krossats.
3. Tillsätt vaniljyoghurten och kör till en jämn smoothie.
4. Servera genast.

225 gram mango i bitar fryst
4 dl yoghurt
Gör såhär
1. Tina mangon lätt.
2. Lägga mangobitarna i en matberedare och kör någon minut tills all mango krossats.
3. Tillsätt vaniljyoghurten och kör till en jämn smoothie.
4. Servera genast.

Tikka masala
Ingredienser 4 portioner
1 burk tikka masala sharwoods
2 fileer kyckling
Smör
Gör såhär
1. Koka riset.
2. Skär kycklingfiléerna i stora tärningar.
3. Bryn kycklingen i en halvstor kastrull i lite smör.
4. Tillsätt Sharwoods Tikka Masala och koka upp.
5. Låt koka under lock 15-20 minuter tills kycklingen är genomstekt.
6. Servera med ris.

1 burk tikka masala sharwoods
2 fileer kyckling
Smör
Gör såhär
1. Koka riset.
2. Skär kycklingfiléerna i stora tärningar.
3. Bryn kycklingen i en halvstor kastrull i lite smör.
4. Tillsätt Sharwoods Tikka Masala och koka upp.
5. Låt koka under lock 15-20 minuter tills kycklingen är genomstekt.
6. Servera med ris.

Spaghetti bolognese
Ingredienser 4 portioner
1 lök gul
1 morot
1 stjälk blek selleri
2 msk olja oliv
2 msk smör
1 klyfta vit lök
500 gram färs nöt
1/2 burk tomater hela
1/2 tsk salt
1 krm svart peppar mald
1 dl vin vitt torrt
1 dl mjölk 0.5% fett
1 dl vatten
Spaghetti
Ost parmesan riven
Gör såhär
1. Skala och finhacka morot och lök.
2. Finhacka sellerin.
3. Fräs i oljan och hälften av smöret c:a 5 minuter i en stekpanna på stark värme under konstant omrörning.
4. Skala och hacka vitlöken.
5. Tillsätt vitlök, köttfärs, salt och peppar. Bryn tills nötfärsen är genomstekt.
6. Hacka de hela tomaterna och tillsätt den tillsammans med vinet och låt vinet koka in.
7. Tillsätt mjölk och muskot och låt mjölken koka in.
8. Koka pastan al dente och blanda den med det resterande smöret.
9. Servera med nyriven parmesan och hackad basilika.

1 lök gul
1 morot
1 stjälk blek selleri
2 msk olja oliv
2 msk smör
1 klyfta vit lök
500 gram färs nöt
1/2 burk tomater hela
1/2 tsk salt
1 krm svart peppar mald
1 dl vin vitt torrt
1 dl mjölk 0.5% fett
1 dl vatten
Spaghetti
Ost parmesan riven
Gör såhär
1. Skala och finhacka morot och lök.
2. Finhacka sellerin.
3. Fräs i oljan och hälften av smöret c:a 5 minuter i en stekpanna på stark värme under konstant omrörning.
4. Skala och hacka vitlöken.
5. Tillsätt vitlök, köttfärs, salt och peppar. Bryn tills nötfärsen är genomstekt.
6. Hacka de hela tomaterna och tillsätt den tillsammans med vinet och låt vinet koka in.
7. Tillsätt mjölk och muskot och låt mjölken koka in.
8. Koka pastan al dente och blanda den med det resterande smöret.
9. Servera med nyriven parmesan och hackad basilika.

Sås pizza
Ingredienser
1 lök gul
2 klyftor vit lök
2 msk olja oliv
500 gram tomater passerade
1 msk honung
1 tsk oregano
1 tsk salt
Gör såhär
1. Hacka lök och pressa vitlök och fräs i en kastrull med olja.
2. Tillsätt övriga ingredienser och koka ihop såsen i 10-15 minuter.
3. Låt den svalna innan den används.

1 lök gul
2 klyftor vit lök
2 msk olja oliv
500 gram tomater passerade
1 msk honung
1 tsk oregano
1 tsk salt
Gör såhär
1. Hacka lök och pressa vitlök och fräs i en kastrull med olja.
2. Tillsätt övriga ingredienser och koka ihop såsen i 10-15 minuter.
3. Låt den svalna innan den används.

Pizza vesuvio
Ingredienser 4 portioner
Deg pizza
25 gram jäst
2 dl vatten kallt
2 msk olja oliv
1/2 tsk salt
2 dl mjöl vete durum
5 dl vete mjöl
Fyllning
1 dl sås tomat
200 gram skinka kokt skivad
2 dl ost riven
Oregano torkad
Gör såhär
1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.
2. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, salt och nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.
3. Låt jäsa minst i en timme.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Kavla ut degen till två fyrkanter stora som ungsplåtar.
6. Lägg degen på ungsplåtar som är smorda eller med bakplåtspapper.
7. Bred ut tomatssås på botten.
8. Strö ut skinkan.
9. Lägg på eventuella tomater.
10. Strö över ost och oregano.
11. Grädda mitt i ugnen c:a 10 minuter.

Deg pizza
25 gram jäst
2 dl vatten kallt
2 msk olja oliv
1/2 tsk salt
2 dl mjöl vete durum
5 dl vete mjöl
Fyllning
1 dl sås tomat
200 gram skinka kokt skivad
2 dl ost riven
Oregano torkad
Gör såhär
1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.
2. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, salt och nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.
3. Låt jäsa minst i en timme.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Kavla ut degen till två fyrkanter stora som ungsplåtar.
6. Lägg degen på ungsplåtar som är smorda eller med bakplåtspapper.
7. Bred ut tomatssås på botten.
8. Strö ut skinkan.
9. Lägg på eventuella tomater.
10. Strö över ost och oregano.
11. Grädda mitt i ugnen c:a 10 minuter.

Pasta el forno
Ingredienser
500 gram pasta
125 gram mozzarella små bitar
1 1/2 dl ost parmesan riven
Sås färs nöt
1 lök gul hackad fint
3 stjälkar blek selleri skivade tunt
2 morot skurna i små bitar
500 gram tomater krossade
2 dl vin rött
10 blad basilika
1/2 dl olja oliv
2 tsk salt
Strö socker
Sås bechamel
1 1/2 msk smör
1 1/2 msk vete mjöl
2 krm salt
1/2 krm vit peppar malen
Gör såhär
Värm upp oljan till köttfärssåsen i en stor kastrull och bryn nötfärs, lök och vitlök, blekselleri och morötter. Smula samtidigt färsen med en gaffel.
2. Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker, och koka under lock på svag värme i 30 minuter.
3. Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.
4. Sätt ugnen på 225°.
5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.
6. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.
7. Gratinera i ugn i 20 minuter.

500 gram pasta
125 gram mozzarella små bitar
1 1/2 dl ost parmesan riven
Sås färs nöt
1 lök gul hackad fint
3 stjälkar blek selleri skivade tunt
2 morot skurna i små bitar
500 gram tomater krossade
2 dl vin rött
10 blad basilika
1/2 dl olja oliv
2 tsk salt
Strö socker
Sås bechamel
1 1/2 msk smör
1 1/2 msk vete mjöl
2 krm salt
1/2 krm vit peppar malen
Gör såhär
Värm upp oljan till köttfärssåsen i en stor kastrull och bryn nötfärs, lök och vitlök, blekselleri och morötter. Smula samtidigt färsen med en gaffel.
2. Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker, och koka under lock på svag värme i 30 minuter.
3. Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.
4. Sätt ugnen på 225°.
5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.
6. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.
7. Gratinera i ugn i 20 minuter.

Sås teriyaki
Ingredienser
1 dl fond kyckling
1 1/2 dl soja
5 cl mirin
1 dl strö socker
1 1/2 cl vin vitt
Gör såhär
1. Koka upp samtliga ingredienser och låt sjuda på låg temperatur i 1,5 - 2 timmar.
2. Vill man ha en fastare sås så kan man reda med maizena.

1 dl fond kyckling
1 1/2 dl soja
5 cl mirin
1 dl strö socker
1 1/2 cl vin vitt
Gör såhär
1. Koka upp samtliga ingredienser och låt sjuda på låg temperatur i 1,5 - 2 timmar.
2. Vill man ha en fastare sås så kan man reda med maizena.
