Muffin choklad
Ingredienser
2 ägg
2 1/2 dl strö socker
2 tsk vanilj socker
1 krm salt
4 msk kakao
1/2 tsk bak pulver
2 dl vete mjöl
100 gram smör smält
16 hjärtan choklad marabou
Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut 16 st bakformar i papper på en plåt.
Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.
Vispa ägg och socker med elvisp. Vispa ner vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver. Tillsätt sist vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Klicka ut smeten i bakformarna.
Lägg ett hjärta choklad marabou i muffinGrädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.
Lägg en handduk över kladdkakemuffinsarna när de svalnat så blir de inte hårda.
Muffin päron
Ugnsvärme 200 grader
1 ägg
1 1/2 dl strö socker
Vispa tills det blir vitt och pösigt.
1/2 dl smör smält
1 1/2 dl mjölk 0.5% fett
4 dl vete mjöl
2 tsk bak pulver
1 tsk kardemumma
Blanda samman de torra ingredienserna. Blanda sedan ner mjölblandningen och mjölk/margarin med det övriga.
2 päron
Skär päronen i små bitar. Vänd ner päronbitarna i muffinssmeten. Fördela smeten i 12 muffinsformar. Grädda i cirka 15 minuter.

Pannkaka
Ingredienser
4 ägg
1 dl vatten
1 dl mjölk 0.5% fett
2 dl vispgrädde
2 msk fiberhusk
50 gram smör smält
salt
Gör såhär
Blanda allt i en skål, låt det stå och dra en stund. Gärna upp emot en kvart.
2. Smeten blir rätt tjock men försök ändå få ut den så tunt som möjligt.
Medan pannkakorna steks är dom ganska tjocka (ca ½-1 cm), dom blir dock tunnare när den har kallnat ett par grader på tallriken.
3. Ät som de är eller servera med grädde och hallon.
Blåbär yoghurt sirap
Ingredienser
6 msk lönnsirap
1/2 dl vatten
300 gram blåbär frysta
2 msk saft citron färsk pressad
1200 gram blåbär frysta
5 dl yoghurt naturell 0.5% fett
Gör såhär
-Tillbehör: Blanda lönnsirap, vatten och blåbär i en liten gryta. Låt blandningen sjuda under lock i 5 min. Häll blandningen genom en sil i en skål och pressa ner silens innehåll för att få med allt.
-Servera resten av blåbären med yoghurt och lönn- och blåbärssirap.

Branddeg-Pâte à choux
Ingredienser
120 gram smör
4 dl vatten
1/4 tsk salt
160 gram vete mjöl
5 ägg
Gör såhär
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt det kokande vattnet och saltet (var mycket noga med måtten). Ta kastrullen av värmen och tillsätt allt mjöl på en gång. Rör kraftigt med en träslev så att allt blandar sig väl.
-2. Ställ tillbaka kastrullen på spisenoch rör 2-3 minuter tills smeten börjar att släppa kanterna.Ta kastrullen åt sidan och låt smeten svalna något.
-3. Tillsätt ett ägg i sänder och rör hastigt med träsleven tills äggen har blandats in. Lägg smeten i en rostfri bunke och låt smeten svalna innan du fortsätter att bearbeta den.
-4. Spritsa ut degen i form av små bananer 5. Grädda bakverken ca 20 minuter i 225°C varm ugn. Bakverken skall få en gyllenbrun färg och vara luftiga. Vid gräddningen av branddeg får ugnsluckan inte öppnas de första 15 minuterna.Mot slutet kan du sticka hål på bakverken med en spetsig kniv och låta dem torka 10-15 minuter på eftervärmen. Profiteroller behöver bara torkas ca 5 minuter.
-De färdiga bakverken kan fyllas med olika fyllningar.

Paj björnbär
Ingredienser
Deg
100 gram vete mjöl
30 gram havre gryn
2 msk strö socker
75 gram smör
Fyllning
300 gram björnbär
1 msk strö socker
1 blad gelatin
200 gram kesella 10% fett
1 stång vanilj
3 msk juice grapefrukt
2 msk strö socker
Gör såhär
-Deg: Blanda vetemjöl, havregryn och socker. Skär smöret i mindre bitar och smula ner det i mjölblandningen. Samla ihop degen och tryck ut den i en smord form med löstagbara kanter (ca 22 cm i diameter). Tryck ut degen så att den täcker upp till halva kanten i formen. Ställ formen övertäckt i kylskåp i minst 1/2 timma. Baka pajskalet mitt i ugnen 15 min i 200°C och låt den sedan svalna av.
-Fyllning: lägg gelantinblad i blöt i kallt vatten i ca. 5 min. Blanda kesella, vaniljfrön, grapefruktsaft och socker. Ta upp gelantinbladen ur vattnet, tillsammans med det vatten som följer med. Smält dem i en skål i vattenbad. Kyl av gelantinbladen med lite av kesellablandningen och häll i den i resten av blandningen under omrörning. Fördela fyllningen i pajskalet och ställ pajen övertäckt i kylskåp i minst en timma. Strö socker över björnbären och låt dem dra till sig i minst 1/2 timma.
-Till servering: lägg björnbären på pajen.

Paj ananas
Ingredienser
Deg
300 gram vete mjöl
150 gram smör
1/2 dl vatten
Fyllning
300 g ananas på burk
40 gram vete mjöl
250 gram strö socker
salt
2 ägg
1 msk saft citron färsk pressad
15 gram smör
Gör såhär
Sikta mjölet tillsammans med lite salt. Tillsätt smöret i bitar och samla ihop degen med fingrarna - händerna är ofta för varma. Vattnet ska vara iskallt och ska tillföras lite i taget tills degen är så smidig att den går att kavla. Låt degen vila en kvart i kylskåp i plast- eller aluminiumfolie.
-Skär ananasen i passande bitar. Blanda mjöl, socker och lite salt och rör ner det i äggen. Blanda ananasbitarna med citronsaft och häll dem i äggsmeten. Kavla ut pajdegen och klä en smord pajform med 2/3 av den och häll ananasfyllningen ovanpå. Klicka på några små smörklickar här och var. Täck med resten av pajdegen.
-Baka pajen i den uppvärmda ugnen i de första 10 minuter på 230°C - sänk sedan värmen och baka vidare i 180°C i drygt en halvtimma tills ytan har fått färg.
Energivärde per person: | ||
Protein: | 5% | |
Kolhydrater: | 59% | |
Fett: | 36% |

Muffin blåbär
Ingredienser
150 gram smör
2 dl strö socker
2 ägg
1 tsk vanilj socker
1/2 dl mjölk 0.5% fett
3 dl vete mjöl
1 tsk bak pulver
100 gram blåbär
Gör såhär
-Vispa smör och socker vitt och luftigt. Rör i äggen, ett åt gången. Tillsätt vaniljsocker och mjölk.
-Blanda ihop mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Häll smeten i muffinsformar och tryck ner bär i smeten.
-Baka muffinsen i ugn, 15 min. på 200°C.

Paj äppel
Ingredienser
Deg
325 gram vete mjöl
225 gram smör
1 dl vatten
1/4 tsk salt
Fyllning
6 äppel
1 msk maizena
2 msk vatten
2 msk farin brun
1/2 tsk kanel
15 gram smör
2 msk akaciehonung
Pensling
1 äggula
2 msk vispgrädde
Gör såhär
Smula ner smöret i mjölet, tillsätt salt och kallt vatten och samla ihop degen med lätt hand. Lägg degen kallt i en timma.
-Dela degen i två delar. Kavla ut den ena halvan och klä en pajform med den. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna bitar. Blanda dem med de andra ingredienserna till fyllningen. Fördela fyllningen över pajbottnen. Kavla ut den andra halvan av degen och täck pajen med den. Tryck ihop kanterna ordentligt och skär ett par hål i deglocket, nagga det ev. med en gaffel så att ångan kan komma ut.
-Vispa ihop äggulor och grädde och pensla det på pajen. Baka i 200ºC, ca. 35 minuter.
Energivärde per person: | ||
Protein: | 4% | |
Kolhydrater: | 41% | |
Fett: | 55% |

Drink tropisk
Ingredienser
3 dl yoghurt naturell 0.5% fett
2 dl juice ananas
2 msk honung
2 dl mango fryst
Gör såhär
Mixa alltsammans, klart och dricka!

Drink drottning
Ingredienser
5 dl saft blåbär
2 dl hallon frysta
2 dl björnbär frysta
Gör såhär
Mixa alltsammans, klart och dricka!

Granite vattenmelon
Ingredienser
1000 gram vattenmelon
2 dl vatten
1 dl strö socker
Gör såhär
Skala och kärna ur melonen. Skär den i mindre bitar och styckfrys dem. Koka ihop vatten och socker tills hälften återstår. Låt lagen kallna. Ta ut de frysta vattenmelonbitarna och lägg dem i en mixer/matberedare tillsammans med sockerlagen. Mixa till en finfördelad issörja. Fördela i glas

Klubba
Ingredienser
- 5,5 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 1 tsk ättiksprit
- hushållsfärg
- 15 droppar pepparmyntolja
- ca 15 cm långa grillpinnar till klubborna
Klubbor
Klicka ut smeten på bakplåtspapper och lägg en pinne en bit in i varje klick. Häll lite mer smet på pinnen. Låt klubborna stelna. Knyt en liten plastpåse om varje klubba. Förvara i rumstemperatur.
Aprikoser i vit choklad
Ingredienser
100 gram vit choklad
1/2 citron skal rivet
250 gram aprikoser torkade
2 msk pärl socker
Gör såhär
Smält chokladen i vattenbad eller mikro (på svag värme, vit choklad börjar smälta vid 30 grader).
Rör i citronskalet. Doppa aprikoserna i chokladen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över pärlsocker.
Låt stå kallt tills chokladen stelnat.
Paj citron
Ingredienser
225 gram vete mjöl
150 gram smör
1 ägg
3 msk strö socker
1 msk vatten
Fyllning
3 äggulor
5 msk strö socker
2 msk maizena
1 dl creme fraiche 15% fett
1 dl saft citron färsk pressad
1 citron skal rivet
Maräng
3 äggvitor
1 1/2 dl strö socker
Gör såhär
- Pajdeg: Lägg socker, mjöl, smör, vatten och ägg i en matberedare och kör till en deg.
- Forma degen till en boll och platta ut den lite mellan plastfolie. Lägg degen kallt minst en halvtimme i kylen.
- Värm ugnen till 225 grader.
- Kavla ut degen och klä pajformen med den. Nagga lite i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10-12 minuter mitt i ugnen.
- Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
- Fyllning: Vispa ihop äggulorna, sockret och maizenastärkelsen. Blanda i créme fraiche, pressad citron och rivet skal. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Fyllningen ska vara lös. Den stelnar i ugnen.
- Grädda 25 minuter.
- Maräng: Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och vispa rejält.
- Ta ut citronpajen och bred försiktigt marängsmeten över. Grädda pajen i ytterligare 10-15 minuter till marängen fått en gyllengul färg.

Paj kola
Ingredienser
100 gram smör 37 grader
2 1/2 dl vete mjöl
1/2 dl strö socker
1/2 tsk bak pulver
1 msk saft citron färsk pressad
2 msk vatten kallt
Fyllning kola
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strö socker
2 dl sirap ljus
Gör såhär
- Finfördela smör, mjöl, socker och bakpulver i en matberedare.
- Tillsätt pressad citron och vatten och kör ihop till en deg. Ställ kallt i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och klä en pajform med den.
- Grädda mitt i ugnen c:a 15 minuter.
- Låt kallna.
- Koka upp grädde, strösocker och sirap. Låt koka livligt under omrörning i 10-15 minuter.
- Häll kolasmeten i pajskalet och ställ kallt.
- Servera med lättvispad grädde.

Pizzadeg
Ingredienser
5 dl vete mjöl
2 tsk potatis mjöl
2 dl vatten kallt
2 msk olivolja
Gör såhär
1. Ställ ugnen på 250 grader.
2. Blanda ihop ingredienserna till pizzadegen, börja med de torra. Tillsätt kallt vatten och olivolja och knåda degen för hand tills den blir smidig. Tillsätt eventuellt lite olivolja eller lite vetemjöl.
3. Tryck eller kavla ut degen tunt på ett bakplåtspapper och lägg sedan på en plåt.
4. Skär tillbehören.
5. Bred ut tomatpurén och lägg ut alla tillbehören, sist oststrimlet.
6. Låt pizzan stå i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
Kola
Ingredienser
1 1/2 dl strö socker
100 gram smör
1 1/2 dl sirap ljus
4 msk kakao
1 tsk vanilj socker
Gör såhär
Smält smöret i en kastrull och tillsätt resterande ingredienser förutom vaniljsocker. Koka upp och låt småputtra på medelvärme ett par minuter under ständig omrörning. Gör kultestet genom att ta lite smet och häll i ett glas med kallt vatten och när du kan göra en kula av smeten, så är den färdig. Ta sedan av kastrullen från plattan och blanda i vaniljsockret.
Olja en form (om cirka 2 dm x 3 dm) och häll i kolasmeten. Låt stelna och skär därefter upp kolan i bitar och slå in tillsammans med cellofanpapper (lyxkänsla om något). Knyt fina rosetter med enkla presentsnören eller gör lockiga varianter med en sax.
Tips:
1. Det finns smala presentsnören att köpa, annars är det bara att ta vanlig standard som man klipper itu. Billigare än presentband.
Smörkola
Ingredienser
100 gram smör smält
3 dl strö socker
2 dl vispgrädde
1 dl sirap ljus
1 tsk vanilj socker
Gör såhär
Smält sockret i en kastrull och tillsätt resterande ingredienser. Blanda om ordentligt och låt småkoka ca 15-20 minuter i kastrull. Rör om ganska ofta.
Gör sedan kultestet där du häller i pytteliten mängd av smeten i ett glas med vatten. Det du hällt i ska då gå att forma till en liten kula.
Häll ut smeten över ett bakplåtspapper(som ligger på en plåt) och låt svalna innan du skär kolan i remsor. När det har stelnat, skär då kolan i önskat antal bitar.
Slå in kolorna i cellofanpapper och knyt om med ett presentsnöre som du lockar med hjälp av en sax.
Våffla
Ingredienser
4 dl vete mjöl
3 tsk bak pulver
3 dl mjölk 0.5% fett
3 dl vatten
100 gram smör
stekning
4 msk smör
Gör såhär
1. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke om 2 liter. Tillsätt mjölk och vispa till en slät smet.
2. Tillsätt vatten och smöret. Ställ gärna smeten i kylen någon timma.
3. Grädda våfflorna på stark värme i ett våffeljärn. Pensla med lite smör innan första våfflan, så fastnar de inte.
4. Servera våfflorna varma tillsammans med vispgrädde eller vaniljglass. Gärna tillsammans med sylt eller färska bär.
Parfait hallon lakrits
Ingredienser
300 gram hallon
5 dl vispgrädde
5 äggulor
1 dl flor socker
1 tsk vanilj socker
50 gram maränger grovt krossade
1 msk strössel lakrits lr 4 tyrkisk peber krossade
Gör såhär
1. Passera hallonen genom en finmaskig sil.
2. Vispa grädden. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker till ett pösigt skum. Blanda ner hallonpurén. Vänd ner grädden och marängerna i smeten. Spara några till garnering.
3. Häll glassmeten i en 2-liters form eller portionsformar. Varva med lakrits och strö det sista på det översta lagret. Ställ formen minst 5 timmar i frysen.
4. Ta fram parfaiten och låt den stå i kylskåpet ca 15 min före servering. Garnera med krossade maränger.


Mousse mocka
Ingredienser
1 dl kaffe
300 gram choklad mörk
2 äggulor
6 dl vispgrädde
Gör såhär
1. Häll kaffet i en kastrull. Låt chokladen smälta långsamt i kaffet på låg värme, det är viktigt! Låt det svalna.
2. Rör ner äggulorna, en i taget. Vispa grädden - ej för hårt! Blanda allt varsamt. Häll upp i små koppar eller glas. Ställ in i kylen minst 3 timmar. Toppa med t ex riven vit choklad, silverkulor eller syltade apelsinskal som garnering.

Glass kaffe
Ingredienser
100 gram mjölkchoklad
1 stång vanilj
4 dl mjölk 0.5% fett
4 dl vispgrädde
7 äggulor
2 dl strö socker
1/2 dl kaffe
Gör såhär
Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull.
Vispa äggulor och socker luftigt. Vispa ner den varma gräddblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen.
Sjud blandningen under kraftig vispning till 85° eller tills den börjar tjockna. Den får inte koka.
ila och häll smeten över chokladen. Tillsätt kaffet och rör tills chokladen smält. Låt svalna och ställ i kylen, gärna över natten.
Kör glassmeten i glassmaskin. Ställ in glassen i frysen 1–2 timmar
Servera glassen

cheesecake frozen
Ingredienser
8 kex digestive
120 gram ost philadelphia 15% fett
2 dl strö socker
1 1/2 tsk vanilj socker
3 äggulor
3 dl vispgrädde
Gör såhär
Vispa ost och socker tills det är klumpfritt. Tillsätt äggulorna, en i taget. Vispa grädden tjock. Blanda i ostsmeten. Smula 5 kex i en form med löstagbar kant och fördela jämt över botten. Häll i smeten och smula resten av kexen ovanpå smeten. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Biff med gnocchi och gul paprikasås
Ingredienser
2 port
2 nöt- eller kalvbiffar à 150 g
½ tsk olja till grillning
1 liten gul lök, hackad
1 urkärnad gul paprika i bitar
½ msk olivolja
1 skållad, skalad och urkärnad gul tomat
½ msk gul sweet chili-sås
salt och peppar
150 g färska gnocchi
Servera med: grönsallad
Så här gör du
Fräs lök och paprika i oljan tills löken är genomskinlig. Tillsätt tomat och sweet chili och låt puttra ett par minuter. Mixa såsen slät och smaka av med salt och peppar. Koka gnocchin och grilla/stek biffarna i oljad panna.
kräftsallad
Ingredienser
2 port
1 burk kräftstjärtar i lake
skal + saft av 1 lime
1 msk olivolja
1 msk kräftlag
1 urkärnad, skivad röd chilifrukt
½ dl hackad färsk koriander
2 dl kokt mathavre eller matvete eller fullkornsris för glutenfritt
½ pkt fryst tärnad mango
50 g sugar snaps i bitar
100 g körsbärstomater
1 näve skuren rucola
½ pkt frysta hallon
grönsallad
Så här gör du
Blanda lime, olja, lag, chili och koriander med kräftstjärtarna, mathavre/-vete, tinad mango, ärter, tomater och rucola. Vänd sist ner de halvtinade hallonen och lägg allt på en bädd av grönsallad.
Ananasgranité
Ingredienser
4 port
¼ ananas, ca 200 g
2½ dl ananasjuice
2 msk florsocker
Garnera med: halverade jordgubbar
Så här gör du
Mixa ananas, juice och florsocker slätt. Häll i en vid form och ställ i frysen ett par timmar tills massan är fryst. Sätt in glasen i frysen 30 minuter innan desserten ska serveras. Ta ut formen och skrapa loss isiga flagor till en granité som fördelas i glasen.
Ananas med svart sås
Ingredienser
4 port
1 bit skalad ananas, ca 400 g
Sås:
1/2 dl mörkt muscovadosocker
1/2 dl vatten
Så här gör du
Häll socker och vatten i en kastrull. Sjud tills sockret smält och allt kokat ihop till en sirapsliknande konsistens. Låt kallna. Skär ananasen i stavar och trä den på spett. Doppa ananasen i såsen.
Ananas med mangoyoghurtglass
Ingredienser
2 port
1/2 pkt frysta mangotärningar, à 250 g
1 dl mild yoghurt
Servera till:
2 klyftor färsk ananas
Så här gör du
Lägg den frysta mangon och yoghurten i en matberedare. Mixa till en slät glass. Servera genast med ananas.
Ananas i myntasås
Ingredienser
4 port
500 g skalad ananas
2 citroner (ger ca 1 dl citronsaft)
4 msk socker
2 dl färska myntablad
4 chokladbitar à 5 g
Så här gör du
Skär ananasen i små tärningar. Pressa citronerna och häll saften i en kastrull. Tillsätt socker och låt det smälta på svag värme. Låt svalna. Mixa myntabladen tillsammans med citronlagen till en slät sås. Häll såsen i en liten glasskål
Gryta paprika
Ingredienser
2 kokta tärnade potatisar
2 tärnade paprikor, gärna i olika färg
1 tärnad bifftomat
1 msk olivolja
2 tsk kumminfrön
1 tsk indisk curryblandning
1–1 1/2 dl vatten
salt, peppar
Servera till:
2 biffar à 125 g
2 msk chutney på burk
2 msk matlagningsyoghurt
Så här gör du
Stek potatisen, paprikan och tomaten i oljan på medelstark värme under lock ca 5 min, rör om då och då. Strö över kummin och fräs 1–2 min. Pudra över curryn, tillsätt vattnet och sjud under lock ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Grilla biffarna och servera med grytan, chutney och yoghurt.
Mousse choklad vit
Ingredienser
100 gram choklad vit
2 äggulor
3 dl vispgrädde
Gör såhär
- Dela chokladen i mindre bitar och smält i mikron på högsta effekt 30 sekunder i taget tills den är helt smält. Rör om efter varje omgång.
- Vispa grädden, men sluta innan den blir för hård.
- Rör ner äggulorna i den smälta chokladen.
- Vänd ner chokladsmeten i den vispade grädden.
- Fördela moussen i portionsskålar eller glas. Låt den stelna i kylskåpet.
- Servera med färska bär.

Smoothie björnbär
Ingredienser
1/2 dl björnbär färska
1 dl Mild lätt yoghurt vanilj 0.5% fett
1 msk honung
1 bit is
Garnering
1 jordgubbe
Gör såhär
- Kör alla ingredienser i en mixer.
- Häll upp i ett stort martiniglas eller liknande.
- Garnera med en jordgubbe och servera genast.

Pannkakor blåbär
Ingredienser
4 ägg
250 gram ricotta ridderheim
4 dl mjölk 0.5% fett
2 tsk bak pulver
1/2 tsk salt
2 dl blåbär färska
stekning
4 msk smör
Gör såhär
- Separera äggvitor och äggulor i olika skålar.
- Blanda gulorna med ricotta och mjölk.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner i äggulesmeten.
- Vispa vitorna luftigt och vänd ner i den andra skålen.
- Tillsätt blåbären.
- Stek pannkakorna i smör, 3 åt gången i en stor stekpanna.
- Servera pannkakorna

Mousse hallon
Ingredienser
200 gram hallon frysta
1 1/2 msk strö socker
1 1/2 dl vispgrädde
2 äggvitor
Gör såhär
- Tina hallonen.
- Mosa hallonen med en gaffel och tillsätt socker.
- Vispa grädden och äggvitorna var för sig.
- Blanda bärmoset med grädde och vitor och häll upp i en skål eller portionsformar.
- Ställ moussen i kylskåpet i ca 1 timme.

Mousse mango
Ingredienser
1 stång vanilj
1 dl vatten
2 dl strö socker
2 1/2 blad gelatin
2 mango färska lr 400 gram mango fryst
2 dl vispgrädde
1/2 dl saft citron färsk pressad
Gör såhär
- Om man tar färsk mango skalar man den och skär loss fruktköttet. Om man använder fryst ska den tina.
- Dela vanlijstången på längden och skrapa ur fröna.
- Koka upp vatten med vaniljstång, vaniljfrön och strösocker i en tjockbottnad kastrull under omrörning.
- Ta ur vaniljstången, låt lagen svalna.
- Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter i kallt vatten.
- Mixa mangofruktköttet den avsvalnade sockerlagen.
- Vispa grädden. Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i citronsaften i en kastrull.
- Rör ner gelatin och citronsaften i en tunn stråle i mangomixen.
- Fördela moussen i 4-6 glas och låt stelna i kylen i minst 4 timmar.
- Servera mangomoussen

Pannacotta med skogsbärskaramell
Ingredienser
Pannacotta
2 blad gelatin
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk 0.5% fett
2 msk strö socker
100 gram choklad vit hackad grovt
Skogsbärskaramell
1/2 dl strö socker
1 1/4 dl vatten
100 gram hallon
100 gram björnbär
1 stång vanilj
Gör såhär
- Pannacotta: Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter.
- Koka upp grädde och mjölk.
- Tillsätt strösocker och vit choklad och lyft upp gelatinbladen och tillsätt även dem och låt smälta.
- Rör krämen slät och häll upp i vackra glas.
- Ställ kallt i minst 4 timmar. Täck med plastfolie så det inte tar smak av något annat.
- Skogsbärskaramell:
- Blanda strösocker, vatten, hallon och björnbär in en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt vaniljstången i kastrullen.
- Låt koka 5 min. Låt kallna och sila.
- Fördela skogsbärskaramellen på pannacottan och servera.

Burrito
Ingredienser
1 paket tortilla bröd stora
400 gram färs nöt 15% fett
pulver chili
flakes chili
190 gram kidney bönor
150 gram majs
2 tomater
1 paprika röd
1 lök röd liten
1 burk taco sauce medium
2 dl creme fraiche paprika chili lätt arla
Gör såhär
- Grönsakerna: Kärna ur tomaterna och skär fruktköttet i mindre bitar.
- Hacka rödlöken.
- Låt majsen rinna av.
- Köttfärs: Bryn köttfärsen och smaka av med chili. Tillsätt avrunna kidneybönor.
- Blanda köttfärs, grönsaker sås på tortillabröden och svep ihop som wraps. Slå folie runt om de ska med på picknick.

Glass hallon
Ingredienser
225 gram hallon
3 msk flor socker
1 dl grädde
Gör såhär
- Lägg otinade hallon och florsocker i en matberedare.
- Häll grädden genom matarröret blanda till en slät massa.
- Servera genast.

Choklad sås
Ingredienser
1 dl kakao
1 dl strö socker
3/4 dl vatten
Gör såhär
- Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
- Låt koka upp och sjuda i ett par minuter.

Mjuk glass
Ingredienser
1000 ml glass vanilj lätt GB
2 dl vispgrädde
4 våffelstrutar frasi
Gör såhär
- Tärna vaniljglassen och låt den mjukna i en skål.
- Vispa grädden lätt.
- Blanda grädde och vaniljglass ordentligt med en elvisp.
- Lägg ner glassen i en spritspåse och spritsa ut glassen i struten.

Plätta
Ingredienser
2 1/2 dl vete mjöl
2 tsk bak pulver
1/2 tsk salt
1 msk honung
1 ägg
2 1/2 dl mjölk 0.5% fett
2 msk smör
Gör såhär
- Blanda mjöl, bakpulver, salt och honung.
- Tillsätt ägget och hälften av mjölken.
- Vispa ordentligt och späd sedan med resten av mjölken.
- Stek i smör i en plättlägg.

Våffla
Ingredienser
100 gram smör
2 1/2 dl vatten
2 dl mjölk 0.5% fett
3 1/2 dl vete mjöl
2 tsk bak pulver
1 krm salt
Gör såhär
- Smält smöret och låt svalna.
- Blanda mjölk, vatten, vetemjöl och bakpulver.
- Tillsätt smöret.
- Hetta upp våffeljärnet.
- Smörj våffeljärnet.
- Grädda våfflor.

Kanel bulle
Ingredienser
Deg
1/2 paket jäst
50 gram smör
3 dl mjölk 0.5% fett
1/2 dl strö socker
1 krm salt
8 dl vete mjöl
utbakning
50 gram smör 37 grader
1/2 dl strö socker
2 tsk kanel malen
1 ägg
1 dl pärl socker
Gör såhär
- Smula ner jästen i en bunke.
- Smält smöret, tillsätt mjölk och värm allt fingervarmt.
- Rör ut jästen med lite av degvätskan.
- Tillsätt resten av degvätskan, strösocker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig med bakmaskin, elvispens degkrokar eller för hand.
- Låt jäsa övertäckt i minst 30 minuter.
- Rör matfettet smidigt med strösocker och kanel. Tag upp degen på en arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl.
- Kavla ut degen till en platta på ca 40x40 cm. Bred på fyllningen och vik plattan på mitten. Skär i c:a 2 cm tjocka strimmlor, snurra och fäst ihop. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt.
- Låt bullarna jäsa under bakduk i c:a 20 min.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen på 250 grader i c:a 8 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.


Muffin smultron
Ingredienser
2 ägg
1 1/2 dl strö socker
4 dl vete mjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bak pulver
1/2 dl mjölk 0.5% fett
75 gram smör
1+½ dl smultron
Gör såhär
- Smält smöret och låt det svalna.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa ägg och socker poröst.
- Blanda mjöl, salt, bakpulver och blanda det med äggsmeten.
- Tillsätt smör och 1 dl smultron.
- Häll smeten i muffinsformar. Dekorera med några smultron överst på varje.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.


Muffin blåbär
Ingredienser
125 gram smör
2 dl strö socker
2 ägg
1 tsk vanilj socker
4 1/2 dl vete mjöl
2 tsk bak pulver
1 1/2 dl mjölk 0.5% fett
1 dl blåbär
Gör såhär
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smör/margarin och låt svalna av.
- Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör, mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt mjölk och blåbär. Blanda till en smet.
- Häll i formar och grädda i ca 15 minuter.
Blåbär är både goda och nyttiga (innehåller massor av antioxidanter).

Kebab
Ingredienser
1000 gram färs nöt 15% fett
1 msk spiskummin malen
3 klyftor vitlök
1 ägg
2 msk svart peppar malen grovt
2 tsk salt
2 msk pulver lök
Tips: Förbered kebaben direkt efter jobbet på torsdagen så är den perfekt till fredagsmyset! Vill du ha ännu mer smak på kebaben är det bara att salta och krydda på när du steker upp bitarna.
Jag använder lökpulver för att vanlig lök krymper när den tillagas och gör att kebaben blir ojämn och hålig.
1. Sätt ugnen på 100 grader. Blanda all smaksättning med ägget i en bunke och blanda sedan i köttfärsen. Knåda gärna så färsen blir jämn.
2. Forma köttfärsen till en jämn rulle utan håligheter, och rulla in i minst två lager ugnsfolie. Låt ändarna vara öppna så att vätska och fett kan rinna ut.
3. Placera rullen på ett ugnsgaller med en plåt under så att vätskan rinner ner där, och ugnsbaka i 3,5 timme.
4. Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar och svalna i en halvtimme, ta sedan ut den och låt den svalna (fortfarande inpackad). När den svalnat, lägg gärna i kylen över natten och karva sedan remsor med en vass kniv. Frys in om du vill!
5. Inför servering, stek på kebaben i smör och servera med dina favorittillbehör.

Enchilada
Ingredienser
500 gram färs nöt 15% fett
1 msk smör flytande
1 påse mix krydda taco santa maria
1 1/2 dl vatten
2 tomater
1 lök röd
150 gram majs
8 bröd tortilla soft medium santa maria
2 dl hård ost 10% fett riven
1/2 burk chunky salsa hot santa maria
- Till serveringen
- 2 dl gräddfil
- resten av chunky salsan
Gör såhär
- Bryn köttfärsen i oljan i en stekpanna.
- Tillsätt tacokryddor och vatten.
- Låt puttra tills nästan all vätska kokat in.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Skölj och tärna tomaterna.
- Skala och finhacka löken.
- Låt majsen rinna av.
- Blanda färsen med tomater, lök och majs.
- Fyll tortillabröden med röran och rulla ihop. Lägg i en ungsfast form.
- Bred på lite chunky salsa och strö över osten.
- Gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter.
- Servera enchiladasen med chunky salsa och kall gräddfil.

Köttfärssås
Ingredienser
400 gram färs nöt 15% fett
400 gram tomater krossade
1/2 lök gul
1 klyfta vitlök
1/2 buljongtärning kött
2 msk pure tomat
184 gram champinjoner konserverade
1/2 dl vatten
salt
svart peppar
soja
Gör såhär
- Hacka löken och bryn den.
- Bryn köttfärsen.
- Blanda löken och köttfärsen. Tillsätt krossad tomat, pressad vitlök, vatten, tomatpuré och smulad buljongtärning. Låt småkoka i tio minuter.
- Tillsätt halverade champinjoner och kryddor efter smak.
- Servera med spaghetti och riven parmesan.

Paj taco
Ingredienser
Deg
2 1/2 dl vete mjöl
125 gram smör
2 msk vatten kallt
Fyllning
400 gram färs nöt 15% fett
2 msk smör
1 påse krydda taco santa maria
1 dl vatten
2 dl creme fraiche lätt paprika chili arla
1 tomat skivad
1 burk jalapenos röda skivade santa maria
2 dl hård ost 10% fett riven
Gör såhär
- Blanda mjöl och smör till en grynig massa.
- Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och tryck därefter ut den i en normalstor pajform.
- Låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Förgrädda pajskalet 10 minuter.
- Bryn köttfärsen i lite matfett. Tillsätt tacokrydda och vatten. Rör om.
- Låt sjuda på svag värme 10-15 minuter. Rör om då och då.
- Lägg nötfärsfyllningen i pajskalet.
- Bred över crème fraiche.
- Fördela tomatskivorna och jalapeños ovanpå.
- Strö till sist över osten.
- Grädda pajen 10-15 minuter tills den fått fin färg.

Ost fralla
Ingredienser
25 gram jäst
4 dl vatten
25 gram smör
1 äggula
1 msk honung
1 tsk salt
9 dl vete mjöl
2 dl hårdost 10% fett riven
Gör såhär
- Smula jästen i en degbunke.
- Smält smöret. Därefter tillsätts vattnet. Värm vätskan till fingervarmt.
- Lös upp jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, äggulan och honungen.
- Häll i nästan allt mjölet och arbeta degen kraftigt i fem minuter. Tillsätt saltet på slutet.
- Låt degen jäsa i 45 minuter.
- Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i tolv delar. Forma runda bullar, som placeras på en plåt.
- Låt jäsa minst 45 min.
- Sätt ugnen på 225°.
- Pensla bullarna med vatten. Strö på osten.
- Grädda mitt i ugnen i 5 min. Sänk därefter värmen till 200° och grädda ytterligare 7 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Tomat sås
Ingredienser
1 lök gul
2 klyftor vitlök
2 msk oliv olja
500 gram tomater passerade
1 msk honung
1 tsk oregano
1 tsk salt
Gör såhär
- Hacka lök och pressa vitlök och fräs i en kastrull med olja.
- Tillsätt övriga ingredienser och koka ihop såsen i 10-15 minuter.
- Låt den svalna innan den används.

Pizza bulle
Ingredienser
Deg
50 gram jäst
50 gram smör
1 msk honung
4 dl mjölk 0.5% fett
1 tsk salt
10 dl vete mjöl
Utbakning
1 sats tomat sås (finns tomat sås recept i kategorien såser röror)
200 gram skinka rökt 3% fett
2 dl hårdost 10% fett
Gör såhär
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Smält smör, tillsätt mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).
- Häll vätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Blanda i honung och salt.
- Tillsätt mjöl och arbeta degen smidig.
- Låt jäsa övertäckt 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ta upp och arbeta degen en stund på mjölat bakbord.
- Dela degen i två delar och kavla ut degen till två rektanglar i A3-storlek.
- Bred på ett tunt lager pizzasås eller tomatketchup.
- Fördela skinkan och osten över pizzan. Strö på torkad oregano.
- Rulla försiktigt ihop från långsidan och skär 12 bitar av varje.
- Placera varje bit i en bullform eller på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Pensla med ägg och strö över lite torkad oregano.
- Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
- Låt svalna lite innan servering.

Små franska
12 små franska 185 kalorier/små franska
Ingredienser
25 gram jäst
4 dl vatten
25 gram smör
1 äggula
1 msk honung
1 tsk salt
9 dl vete mjöl
Gör såhär
- Smula jästen i en degbunke.
- Smält smöret. Därefter tillsätts vattnet. Värm vätskan till fingervarmt.
- Lös upp jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, äggulan och honungen.
- Häll i nästan allt mjölet och arbeta degen kraftigt i fem minuter. Tillsätt saltet på slutet.
- Låt degen jäsa i minst 30 minuter.
- Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i 18-20 delar. Forma runda bullar, som placeras på en plåt.
- Låt jäsa minst 30 min.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna försiktigt med vatten.
- Grädda mitt i ugnen i 5 min. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda ytterligare 7 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Chokladbröd
Ett gott och lättbakat fikabröd med härlig chokladsmak. Chokladbröd kallas även chokladsnittar.
30 chokladbröd 115 kalorier/chokladbröd
Ingredienser
200 gram smör
3 msk kakao
3 tsk vanilj socker
3 dl strö socker
4 dl vete mjöl
Gör såhär
- Sätt ugnen på 175 grader
- Rör smör och sockersorter poröst.
- Tillsätt kakao och vetemjöl.
- Dela degen i fyra delar och platta ut.
- Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.
- Skär kakorna medan de fortfarande är varma

Choklad ruta
Ingredienser
1 1/2 dl vete mjöl
1/2 tsk bak pulver
100 gram smör
1 1/2 dl strö socker
1 ägg
2 msk kakao
1 tsk vanilj socker
1 dl pärl socker lr 1 dl pärl strössel
Gör såhär
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda mjöl och bakpulver.
- Vispa socker och smör pösigt.
- Tillsätt ägg, kakao och vaniljsocker.
- Rör i mjölblandningen.
- Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper i en långpanna.
- Strö på rikligt med strössel.
- Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
- Skär i lagom stora rutor. Låt svalna.

Schack ruta
Ingredienser
270 gram vete mjöl
1 dl strö socker
200 gram smör
2 msk kakao
2 msk vanilj socker
Gör såhär
- Lägg mjölet i en hög.
- Gör en fördjupning i mjölet. Dela smöret i mindre bitar och lägg i det tillsammans med strösockret.
- Arbeta snabbt ihop allt till en deg med hjälp av fingrarna.
- Dela degen i 2 delar. Arbeta in kakao i den ena degdelen och vaniljsocker i den andra.
- Låt de båda degarna vila i kylskåp en stund om degen blivit väldigt mjuk.
- Dela båda degarna i 2 delar och rulla ut alla 4 delar till 25-30 cm längd.
- Lägg ihop dem till en längd och lägg in den minst en halvtimme i kylskåpet.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär längden i ca 40 delar och lägg dem på bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

Hallon grotta
Ingredienser
100 gram smör osaltat
3/4 dl strö socker
1 msk vanilj socker
salt
200 gram vete mjöl
1 tsk bak pulver
1 msk vatten kallt
4 msk sylt hallon fast
Gör såhär
- Rör samman smör, strösocker, salt och vaniljsocker.
- Blanda bakpulver med vetemjölet och arbeta in det i smörblandningen. Känns degen lite för smulig kan man tillsätta 1-2 msk kallt vatten.
- Rulla ut degen till en längd och låt den vila i 15-20 minuter i kylskåp.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela degen i 20 delar. Rulla dem till kulor och lägg i småbrödsformar.
- Gör en urgröpning i varje kula med ett mjölat pekfinger och fyll med hallonsylt.
- Grädda i 12-14 minuter. Har de inte fått färg kan man sätt dem högt upp i ugnen de sista minuterna.

Brownie
Ingredienser
100 gram smör
1 dl kakao
4 ägg
4 dl strö socker
salt
2 tsk vanilj socker
1 1/2 dl vete mjöl
50 gram choklad mörk
50 gram mjölk choklad
Gör såhär
- Smält smöret och låt det svalna.
Sätt ugnen på 175 grader. - Blanda smör och kakao.
- Vispa ägg och socker på hög hastighet med elvisp tills smeten är tjock och seg.
- Tillsätt en gnutta salt och 1 tsk vaniljsocker.
- Blanda chokladsmeten och äggsmeten.
- Rör försiktigt ner vetemjölet.
- Smält chokladen på mellanhög effekt i mikrovågsugn, rör om nu och då.
- Häll den smälta chokladen i smeten.
- Häll all smet i en smord och mjölad långpanneform och grädda ca 40 minuter mitt i ugnen.
- Tag ut och skär i bitar. Låt svalna.

Kak bulle
Ingredienser
100 gram smör
1 dl strö socker
1 ägg
4 dl vete mjöl
1 1/2 tsk bak pulver
1 dl pärl socker
Gör såhär
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Rör ihop smör och socker.
- Vispa upp ägget och tillsätt det.
- Blanda mjöl med bakpulver och sikta ner i smeten.
- Rulla bollar och doppa dem i pärlsocker.
- Lägg på bakplåtspapper och grädda i 8-10 minuter.

Kärleks mums
Ingredienser
300 gram smör
4 ägg
6 dl strö socker
3 dl mjölk 0.5% fett
9 dl vete mjöl
5 tsk bak pulver
2 tsk vanilj socker
4 msk kakao
glasyr
120 gram smör
8 msk kaffe kallt
7 dl flor socker
2 msk kakao
1 msk vanilj socker
garnering
ev. 1 dl kokos torkad riven
Gör såhär
- Botten: Vispa ägg och socker poröst.
- Smält smöret och blanda i.
- Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och blanda i smeten.
- Rör i mjölken.
- Glasyr: Smält smöret.
- Blanda i kaffet och låt blandningen svalna.
- Blanda i de torra ingredienserna och rör om ordentligt till en jämn smet.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Klä en långpanna (c:a 30x40 cm) med 2 bakplåtspapper som läggs omlott och upp på kanterna.
- Bred ut smeten i långpannan och grädda kakan i mitten av ugnen i c:a 20 minuter.
- Låt kakan svalna.
- Bred på glasyren och skär kakan i lagom stora rutor.
- Strö över kokosflingor.

Cup cakes cream cheese
Ingredienser
2 ägg
1 1/2 dl strö socker
1 tsk vanilj socker
100 gram smör
1 1/2 dl mjölk 0.5% fett
1 citron skal
4 dl vete mjöl
2 tsk bak pulver
salt
frosting cream cheese citron
150 gram philadelphia 15% fett
75 gram smör 37 grader
200 gram flor socker
2 msk vanilj socker
1/2 dl saft pressad citron
Gör såhär
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
- Rör ner smält smör, mjölk och citronskal.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Rör ner i smeten.
- Placera ut pappersformar på en plåt och fyll med smeten.
- Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter eller tills de är gyllenbruna och torra inuti.
- Låt svalna.
- Frosting: Rör florsocker, vaniljsocker, smör och pressad citron till en krämig massa.
- Vispa i philadelphiaosten.
- Färga glasyren rosa med röd karamellfärg.
- Spritsa frostingen på cupcakesen och garnera med hjärtformat strössel.

Muffins choklad
Ingredienser
100 gram smör
2 ägg
1 1/2 tsk vanilj socker
2 1/2 dl strö socker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vete mjöl
1/2 tsk bak pulver
Gör såhär
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smör/margarin och låt svalna av.
- Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner resten av ingredienserna och blanda till en smet.
- Häll i formar och grädda i ca 10 minuter.

Mocca kola
Ingredienser
3 dl vispgrädde
1/2 dl sirap ljus
3 dl rå socker strö
2 1/2 msk kaffe snabb
Gör såhär
- Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.
- Koka i 45 minuter på låg värme.
- Gör kulprovet. Klarar den inte kulprovet så koka i 10 minuter till och prova igen.
- Häll ut på bakplåtspapper i en stor form och låt kolan stelna.
- Skär i bitar och förvara svalt.

Glasyr
505 kalorier
Ingredienser
2 dl flor socker
1 ägg vita
- ev. hushållsfärg
- ev. smaksättning till exempel citron
Gör såhär
- Blanda florsocker med äggvita till önskad konsistens.
- Färg eventuellt in med önskad färg och smaksätt.

Citron kola
Ingredienser
50 gram smör osaltat
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl strö socker
1/2 dl sirap ljus
1/2 tsk vanilj socker
1 citron skal fint rivet
1 citron 1 msk saft pressad
Gör såhär
- Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
- Blanda i vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker.
- Koka utan lock tills smeten är 127 grader och gör ett kulprov för säkerhets skull.
- Tillsätt citronskal och citronsaft. Skaka kastrullen så det blandas runt (rör ej).
- Häll upp smeten i en låda (ca 18x12 cm) klädd med bakplåtspapper.
- Låt svalna.
- Skär eller klipp kolan i bitar och slå in i papper.

Choklad boll
Ingredienser
100 gram smör
1 1/2 dl strö socker
1 tsk vanilj socker
3 dl havre gryn
2 msk kakao
2 msk kaffe kallt
1 dl pärl socker lr 1 dl pärl strössel
Gör såhär
- Rör ihop ingredienserna för hand eller i en matberedare.
- Fördela chokladsmeten till små bollar.
- Rulla i pärlströssel
- Lägg på en tallrik och ställ in i frysen 10 minuter.

Brownies marshmallow
Ingredienser
100 gram choklad mörk
100 gram smör
2 ägg
2 dl strö socker
1 1/2 dl vete mjöl
1 tsk bak pulver
100 gram mini marshmallow
Gör såhär
- Smält chokladen och smöret i vattenbad och låt svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt. Häll chokladblandningen i äggvispet och blanda väl. Vänd sedan ner mjölet blandat med bakpulvret.
- Hacka marshmallows (om du inte använder små) i mindre bitar.
- Vänd ner bitarna och häll smeten i en välsmord form. Grädda i 175 grader i 25 minuter.
- Låt svalna och skär sedan upp i små munsbitar.

Creme choklad
Ingredienser
100 gram smör
2 msk kakao
3 msk flor socker
Gör såhär
- Blanda alla ingredienser väl.
- Bred eller spritsa ut det på önskat sätt.

Lakrits kola
Ingredienser
4 dl visp grädde
400 gram strö socker
4 msk sirap mörk
2 msk glukos flytande
25 gram smör
1 stång lakrits
Gör såhär
- Krossa lakritsstången i en mortel.
- Koka ihop alla ingredienser på ganska hög värme i en stor kastrull. Tar c:a 35-40 minuter. Temperaturen ska vara 120 grader. Rör inte för ofta.
- Bred ut den färdiga smeten i långpanna på smörat papper.
- Klipp i bitar när den kallnat.
- Snurra in i papper och förvara kallt.

Maränger
Ingredienser
5 ägg vitor
1 krm vinäger
2 1/2 dl strö socker
Gör såhär
Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum med elvispen.
Tillsätt vinäger och socker och vispa ytterligare ännu fastare.
Marängmassan ska vara helt fast och stanna i bunken om man vänder den upp och ner.
Klicka ut maränger på bakplåtspapper.
Sätt in i ugnen och grädda i knappt 1 ½ timme (öppna inte luckan).
Låt svalna på galler.

Grädd kola
Ingredienser
3 dl vispgrädde
1/2 dl sirap ljus
3 dl strö socker
Gör såhär
Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.
Koka i 45 minuter på låg värme.
Gör kulprovet. Klarar den inte kulprovet så koka i 10 minuter till och testa igen.
Häll ut på bakplåtspapper i en stor form och låt kolan stelna.
Skär i bitar och förvara svalt.

Någon som tillagat dessa ?? :D
Choklad fudge
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 dl strö socker
1 dl sirap mörk
50 gram smör
2 msk glykos
100 gram choklad mörk
Gör såhär
Blanda vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och låt koka på svag värme i 25-30 minuter. (Temperaturen ska nå 120 grader. Har man inte nån termometer kan man droppa ner lite smet i ett glas kallt vatten. Kan man rulla smeten till en kula har den kokat länge nog.)
När smeten är uppe i 120 grader rör man ner smör och glykos.
Låt koka 1 minut.
Ta av från värmen och lägg i bitar av choklad och låt dem smälta.
Rör om och häll upp i en form (20x30 cm) med smörpapper i botten.
Ställ den att kallna och stelna.
Skär i bitar och förvara svalt.

om ni ska laga dessa , är det väldigt kul om ni kommenterar vad ni tycker :-D
hejsan
jag älskar att skriva recept och älskar att läsa recept , så här är en samlings plats för recepten! läs & njut!!!