Paj citron
10 portioner 340 kalorier/portion
Ingredienser
225 gram vete mjöl
150 gram smör
1 ägg
3 msk strö socker
1 msk vatten
Fyllning
3 äggulor
5 msk strö socker
2 msk maizena
1 dl creme fraiche 15% fett
1 dl saft citron färsk pressad
1 citron skal rivet
Maräng
3 äggvitor
1 1/2 dl strö socker
Gör såhär

Ingredienser
225 gram vete mjöl
150 gram smör
1 ägg
3 msk strö socker
1 msk vatten
Fyllning
3 äggulor
5 msk strö socker
2 msk maizena
1 dl creme fraiche 15% fett
1 dl saft citron färsk pressad
1 citron skal rivet
Maräng
3 äggvitor
1 1/2 dl strö socker
Gör såhär
- Pajdeg: Lägg socker, mjöl, smör, vatten och ägg i en matberedare och kör till en deg.
- Forma degen till en boll och platta ut den lite mellan plastfolie. Lägg degen kallt minst en halvtimme i kylen.
- Värm ugnen till 225 grader.
- Kavla ut degen och klä pajformen med den. Nagga lite i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10-12 minuter mitt i ugnen.
- Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
- Fyllning: Vispa ihop äggulorna, sockret och maizenastärkelsen. Blanda i créme fraiche, pressad citron och rivet skal. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Fyllningen ska vara lös. Den stelnar i ugnen.
- Grädda 25 minuter.
- Maräng: Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och vispa rejält.
- Ta ut citronpajen och bred försiktigt marängsmeten över. Grädda pajen i ytterligare 10-15 minuter till marängen fått en gyllengul färg.

Kommentarer
Trackback