Chokladkaka med chili
16 personer
250 g mörk choklad (minst 70 procent kakao)
250 g ljust muscovadosocker
1 röd chili
1 vaniljstång
125 g osaltat smör
125 g hasselnöts-, valnöts eller macadamianötolja
8 ägg
Garnering:
2 msk rivet apelsinskal
Tillagning
Smält chokladen långsamt i en kastrull och tillsätt hälften av sockret. Hacka chilin jättefint, ta bort vaniljkornen från vaniljstången och lägg ner dem i kastrullen tillsammans med smör och olja.
Låt massan svalna. Skilj äggvitorna från gulorna i en annan skål och vispa dem halvstyva. Tillsätt resten av sockret och vispa vidare tills äggvitorna blir helt styva.
Rör ner äggulorna i chokladmassan. Vänd sedan ner äggvitorna i chokladmassan och häll det i en ugnsfast form.
Grädda kakan i 200 grader ca 45 minuter. Låt kakan svalna ordentligt innan du skär upp den - helst ska kakan bakas dagen innan den ska ätas, så att chilin får tid på sig att avge smak. Riv lite apelsinskal på toppen av kakan som garnering.
Nyttig och läcker garnering
Mixa frysta blåbär, jordgubbar eller hallon med lite socker - och sila massan. Servera bären till kakan med kesella och färsk citronmeliss eller mynta - mums!